***

Harrastusmahdollisuudet
 

Suomessakin, jossa frettiharrastus on vielä pientä vaikkapa USA:an verrattuna (siellä fretti on kolmanneksi suosituin lemmikkieläin kissan ja koiran jälkeen), on mahdollisuuksia harrastaa fretin kanssa esimerkiksi näyttelyissä käymistä tai frettien agilitya, eli kotoisammin fregilitya.
Fregility on tosin vasta saapunut Suomeen, ja treenejä on vasta Pk-seudulla. Pet Expossa on järjestetty parina vuonna jo fregilitykisatkin. Treenejä suunnitellaan järjestettäväksi myös muualla Suomessa.
 
Frettinäyttelyitä on Suomessa neljästä viiteen vuodessa (virallisia), mutta joitakin Pet-näyttelyitä saatetaan järjestää virallisten näyttelyiden lisäksi. Näyttelyt ovat kaikille avoimia, ja ne ovatkin loistavia tilaisuuksia tavata muita frettiharrastajia, tulla tutustumaan fretteihin, tai viedä oma fretti näytille ja saada arvostelu omasta pikkuisesta. Suosittelen ehdottomasti jokaiselle fretinomistajille edes kokeeksi joskus osallistumista näyttelyyn, koska päivät ovat aina huippukivoja, vaikkakin usein aika pitkiä. Minikokoinen blogipostaus näyttelyistä löytyy ainakin E-Pic'sin blogista, kannattaa kurkata.
 
Näyttelyiden ja fregilityn lisäksi oman fretin kanssa voi toki harrastaa muutakin. Meillä lenkkeily on ollut parin fretin suuressa suosiossa, ja aina tilaisuuden tullen nappaankin tuon meidän kovimman lenkkeilijän valjaisiin ja menemme ulos. Fretin kanssa voi helposti lenkkeillä useammankin kilometrin lenkkejä, jos se on totutettu valjaissa kävelyyn. Mikäli frettiä haluaa viedä ulos talvella, kannattaa ulkoilu aloittaa jo hyvissä ajoin syksyllä, jotta fretin turkki paksuuntuu kunnolla ja eläin tottuu kylmenevään ilmaan. Itse olen pitänyt pakkasrajana talvella -15 astetta, mutta tuolloinkin fretti on päässyt aina välillä takin sisään lämmittelemään, ja olemme ulkoilleet lähes päivittäin jo syksystä asti.
 
Frettien myötä itselle on muodostunut tärkeäksi ompeluharrastus, teen itse freteille valjaita, petejä ja riippareita, ja tuollaisessa luovassa puuhassahan vain taivas on rajana, niin kuin monessa muussakin jutussa.
 
Lisäksi frettitoimintaa, esimerkiksi frettipäiviä, yhdistystoimintaa, näyttelyiden järjestämistä, ja parhaimpana yhteisiä illanviettoja tms. on ympäri Suomen.
 
 
 kuva_sivuille.png