***
Fretin käyttäytyminen ja koulutus 
 
 
Fretti on hyvin määrätietoinen ja monessa suhteessa kovapäinen eläin, joka ei aina usko ensimmäisellä, tai toisella, tai kymmenennelläkään kerralla. Fretin koulutus onkin juuri yksi niistä asioista, joka tekee fretistä haastavan lemmikin, sillä koulutuksessa tarvitaan hyviä hermoja, pitkäjänteisyyttä, positiivisuutta (niinäkin hetkinä, kun olo ei todellakaan ole positiivinen) ja toistoa, toistoa, toistoa.
 
Fretit yleensä keksivät nopeasti kaiken, mitä ei saa tehdä, ja se on niiden mielestä erityisen kivaa. Raolleen jäänyt ovi kiellettyyn huoneeseen, vessan lattiakaivo tai vaikkapa keittiön kaappi, ovat monen frettien mielestä huippujuttuja. Ne ovat hyvin kekseliäitä ja ketteriä, ja hyviä ongelmanratkaisussa, joten omistaja saa välillä vaivata päätään pitääkseen fretit pois pahanteosta. Toisaalta taas fretti on uskomattoman leikkisä, sosiaalinen ja perheeseensä kiintyvä eläin, jonka kanssa puuhastellessa ei takuulla tule tylsää.
 
Fretin kanssa toimiessa, kannattaa ehdottomasti suosia positiivista vahvistamista. Kun fretti tekee oikein, palkitaan sen teko herkulla, kehutaan tms. Ruumiillisella kurituksella ei fretin kanssa todennäköisesti pitkälle pötkitä, tai ainakaan alistunut fretti lemmikkinä ei ole yhtä tasapainoinen ja iloinen lemmikki, kuin positiivisin keinoin koulutettu yksilö. Jos jotain rankaisukeinoa voisi suositella, niin se on ehdottomasti "jäähy", kielto ja suhina (fretit suhisevat, kun ovat tyytymättömiä, joten ne tunnistavat äänen negatiivisen sävyn).
 
Tärkeimpiä asioita koulutuksen suhteen fretin tullessa taloon ovat puru- ja vessalaatikkokoulutus. Oikeaoppisella ja sinnikkäällä koulutuksella fretistä on mahdollista saada täysin purematon, mutta valitettavasti eläimenä se on sen verran possu, että toisinaan hyvin laatikossa käyville freteillekin sattuu huteja. Varsinkin, jos fretti on lainkaan temperamenttisempi tapaus, koska mikä olisikaan parempi keino osoittaa mieltään, kuin vääntää silloin tällöin mielenosoitus jonnekin nurkkaan, matolle tai oven eteen.
 
Koulutuskeinot ovat hyvin yksilöllisiä ja siihen annettavat keinot pitää katsoa aikalailla tapauskohtaisesti. Pennunostajille olen antanut mukaan oppaan, jossa on eritelty erilaisia koulutuskeinoja, sekä keskustellut heidän kanssaan eri tavoista toimia pennun kanssa.
 
Jos herää kysymyksiä fretin koulutuksesta, voi minulle kirjoitella vaikkapa sähköpostia, niin vastailen parhaani mukaan.
***