Fretin hoito

Fretin päivittäiseen hoitoon kuuluu sen perustarpeista huolehtiminen, eli ruokinta, veden vaihto, vessa-astioiden siivous ja aktivointi ja seuranpito vaikkapa leikkimällä. Meillä rutiineihin kuuluu myös yli jääneiden raakalihojen pois korjaaminen ja kippojen peseminen päivittäin, koska ruokimme pääosin raa’alla.

Frettien perushoitoon kuuluu myös viikottainen ”huoltopäivä”. Silloin tarkistetaan tarvitsevatko kynnet leikkausta, yleensä meillä leikataan etukynnet 2vkon välein ja takakynnet n. 3vkon välein. Samalla katsotaan onko korviin kertynyt vaikkua ja jos on, ne puhdistetaan kostutetulla vanupuikolla. Korvia puhdistettaessa pitää olla varovainen, ettei työnnä vanupuikkoa liian syvälle tai paina puikkoa liian rajusti.

Myös frettien tiloihin on hyvä tehdä kunnollinen siivous viikoittain, jolloin vaihdetaan fretin petivaatteet puhtaisiin, pestään ruoka –ja juomakipot, pestään vessat, mopataan ja imuroidaan lattiat jne. Meillä tämä operaatio tehdään noin viiden päivän välein.

Fretin koulutuksen voisi myös mainita yhtenä hoitovaatimuksena, siitä tulee löytymään tietoa koulutus-osiosta, jahka saan sivun tehtyä.

Päivittäisen ja viikottaisen hoidon lisäksi fretin terveydenhoitosuosituksiin kuuluu muun muassa seuraavanlaisia asioita:

Penikkatautirokotus, joka uusitaan vuosittain (Suomessa Febrivac Dist). Pennuille rokotus annetaan ensimmäisen kerran 10-14 viikon ikäisenä, ja seuraavan kerran vuoden iässä. Rokotuksen yhteydessä on hyvä pyytää eläinlääkäriä tekemään yleinen tutkimus fretin terveydentilasta, jossa kuunnellaan sydänäänet, tarkistetaan silmät, korvat ja hampaat, sekä tunnustellaan eläimen keho läpi ja katsotaan, ettei vatsassa tai muualla vartalossa tunnu mitään hälyyttävää. Vanhemmalta fretiltä olisi hyvä tämän samaisen käynnin yhteydessä ottaa verikoe, jotta saadaan tarkempi selvitys eläimen terveydentilasta ja sisäelinten toiminnasta.

Naaraat, joita ei käytetä kasvatukseen, tulee ehdottomasti steriloida aplastisen anemian välttämiseksi. Toimenpiteen voi suorittaa aikaisintaan, kun fretti on 6-8kk iässä. Jos naaraan kiima alkaa ennen kuin se on ehditty steriloida, täytyy kiima katkaista hormonipiikillä, sillä useimmat eläinlääkärit eivät mielellään leikkaa kiimaista naarasta suuremman verenvuotoriskin vuoksi. Nykyään sekä steriloinnille että kastroinnille on vaihtoehtona myös Suprelorin implantti (kemiallinen kastraatio), joka pistetään neulalla fretin niskanahan alle. Implantti liukenee hiljalleen elimistöön ja sen vaikutusaika on n. 12-24kk. Nykyään tarjolla on myös suurempia implantteja, joiden vaikutusajaksi luvataan jopa 5 vuotta.

Implantin hyvinä puolina on mm. se, että eläimen hormonitoiminta ei muutu niin radikaalisti kuin leikatulla fretillä ja implantti myös saattaa ehkäistä tai hidastaa lisämunuaissairauden, joka on yksi fretin yleisimmistä sairauksista, etenemistä. Lisäksi implantoiminen on operaationa paljon pienempi ja vaarattomampi kuin sterilointi/kastrointi. Implantin voi myös asettaa fretille, jonka kiima alkaa alle 6kk iässä. Huono puoli on taas se, että implantointi on hoitomuotona varsin uusi, eikä sen vaikutusta pitkällä aikavälillä tunneta. Implantti täytyy myös uusia tietyin aikavälein, eikä se ole ns. lopullinen sterilointi/kastrointikeino. Itse suosin omilla freteilläni implanttia.


Silloin tällöin fretille kannattaa tehdä loishäätö, sillä vaikka korvapunkit aiheuttavat yleensä selkeitä oireita, voi ne toisinaan olla myös vaikea havaita. Häätö tulisi suorittaa ainakin silloin, jos aikoo osallistua frettitapaamisiin tai näyttelyihin.

Kuivaruokaa syövät fretit ovat alttiita hammaskiven muodostumiselle, ja kertynyt hammaskivi tuleekin poistaa eläinlääkärissä, riippuen tietenkin hampaiden kunnosta ja siitä paljonko hammaskiveä on ehtinyt muodostua. Hoitamaton hammaskivi aiheuttaa helposti ientulehduksia, joilla voi olla ikäviä seurauksia, kuten se että hampaita joudutaan poistamaan, mikä on suhteellisen iso operaatio. Hammaskiveä voi yrittää ehkäistä lisäämällä fretin ruokavalioon raakaa lihaa ja luita muutaman kerran viikossa. Ravinnosta riippumatta fretin suuta on kuitenkin tärkeä tarkkailla, jotta vältytään ikäviltä yllätyksiltä.

Mikäli fretti vaikuttaa kipeältä, on väsyneen ja apaattisen oloinen, ei syö/juo jne. se tulee viedä eläinlääkärin tarkastettavaksi.

***