Ruokinta:

Muistathan, että fretti on lihansyöjä!

Fretille ihanteellisessa ravinnossa on runsaasti porteiineja (vähintään 35%), rasvaa (vähintään 20-25%, mutta esimerkiksi talvea kohden rasvan osuutta ruuassa on hyvä nostaa), kuituja enintään 2%, kosteutta enintään 10% ja tuhkaa enintään 5% + vitamiinit ja hivennäisaineet. Vanhemmilla freteillä proteiinin osuutta ruuassa kannattaa vähentää, sopiva määrä on noin 30-33%, jotteivät munuaiset kuormitu liikaa. Vanhemmilla freteillä myös rasvan osuutta ruuassa on hyvä laskea, sillä niiden energiantarve on matalampi kuin nuorella ja aktiivisella fretillä. Pennut puolestaan tarvitsevat enemmän proteiineja ja rasvaa (proteiineja 40% ja rasvaa vähintään 25%). Myös kalsium on kasvaville freteille tärkeä aine.

Kasviperäisiä hiilihydraatteja ja kuituja tulee ruuassa olla mahdollisimman vähän.

Freteille on olemassa monia erilaisia kuivaruokia, joista ravintoarvoja vertailemalla löytää parhaat. Tällä hetkellä Totally Ferret taitaa olla ravintoarvoiltaan parasta ja sitä on tarjolla kolmea eri laatua, joista jokainen on tarkoitettu vastaamaan eri ikäisten frettien ravintovaatimuksia. Fretinruokien lisäksi jotkin laadukkaat kissanruuat ovat ravintoarvoiltaan sopivia freteille.

Vaihtoehtona nappularuokinnalle on raakaruokinta, joka on viimevuosina yleistynyt fretinomistajien keskuudessa huimasti. Nimensä mukaisesti liha annetaan fretille raakana, eli sitä ei tule missään nimessä kypsentää! Nykyään raakaruokinta, tai osittainen raakaruokinta saattaa olla jopa yleisempää, kuin frettien ruokkiminen pelkillä nappuloilla. Raakaruokinta on herättänyt jonkin verran kiistelyä mm. ruokamyrkytysriskin vuoksi, mutta sillä on huomattu olevan lukuisia positiivisia vaikutuksia fretille, esimerkiksi hammaskiven katoaminen, verensokerin pysyminen tasaisempana. Raakaruoka aktivoi frettiä aivan eri tavoin kuin nappulat. Raakaruokinta mahdollistaa myös sen, että fretille on mahdollista suunnitella yksilöllinen ruokavalio sen omien tarpeiden mukaan. Fretille sopii parhaiten kanan-, kalkkunan-, pienten jyrsijöiden- ja lampaanliha. Punaista lihaa, kuten esimerkiksi naudan liha, ei tule antaa usein, jos ollenkaan. Raakaruokinta on kuitenkin melko haastavaa, sillä fretin pienen koon ja nopean ruuansulatuksen vuoksi barffaaminen on paljon tarkempaa, kuin esimerkiksi koirilla. Itse ruokin frettejä pääosin raakaruualla, mutta toisinaan ne saavat myös laadukasta nappulaa.

Ruokavalioon saa helposti lisättyä ravinteita esimerkiksi erilaisilla öljyillä, oluthiivalla ja merilevällä, sekä vitamiinitahnoilla. Myös maitohappobakteereja kannattaa lisätä ruokaan silloin tällöin, sillä ne tasoittavat vatsan toimintaa ja lisäävät vastustuskykyä.

Fretille ei tulisi antaa mitään sellaista, mikä ei kuulu sen luonnolliseen ruokavalioon. Maitotuotteet ja sokeria sisältävät ruuat, suklaa, alkoholi jne. ovat pahaksi fretille.

Jos haluat antaa fretillesi makupaloja, kaupasta saa mm. kissoille tarkoitettuja täyslihamakupaloja, jotka sopivat myös fretille.

Sanomattakin on selvää myös se, että raikasta vettä tulee koko ajan olla fretin saatuvilla, sillä pienenä eläimenä fretti on hyvin herkkä nestevajaukselle.

***